logo

facebook twitter

Vrije Denkers Diner

02-04-2013

Afgelopen vrijdagavond had ik een blind date met 15 personen. Dat was inderdaad net zo spannend als dat het klinkt, maar voordat ik je definitief op het verkeerde been zet: ik was niet gecast voor een nieuwe dating show van RTL4.

Ik was wel enigszins uitverkoren: een paar weken eerder viel er namelijk een leuke uitnodiging in mijn digitale brievenbus. Ik werd gevraagd aan te schuiven bij het eerste Vrije Denkers Diner, georganiseerd door Antoinette van den Berg van trend forecasting studio Future Touch en Patricia Becker, oprichtster van Career Generators.

Antoinette had ik een jaar geleden ontmoet via mijn werk als Manager van de House of Orange Makeupschool, en ik had gelijk een geweldige klik met deze energieke, inspirerende en helderblauw-gelokte vrouw. Al jaren trendwatcher en zeer ingewijd in de cosmetica industrie, en dan met name op het gebied van raw materials, voorspelt zij trends op het gebied van huidverzorging en cosmetica. Met een achtergrond in industrial design combineert ze creativiteit met toekomstvisie en dit resulteert in onder andere prachtige poederpigmenten voor cosmetische doeleinden in de juiste kleuren voor 2015, en innovatieve campagnes voor bedrijven in de beauty branche.

Om met 15 wildvreemden een avond door te brengen is op zijn minst avontuurlijk te noemen. Maar toen ik “Ja, ik kom!” rsvp-de was ik ook wel in voor een avontuurtje. (we gaan nog even door met de blind date metafoor) Gedurende de week werd ik toch steeds nerveuzer. Bedoel, waar moet je het in godsnaam over hebben met iemand die je niet kent en met wie je op werkgebied geen enkele overeenkomst hebt? Hoe breek je het ijs, hoe hou je het gezellig en -paniek- ben ik eigenlijk zelf wel zo interessant?

Los van de ‘eeuwige-vrouwen-vraag’, die ene vraag die naar mijn idee nog stamt uit de oertijd want ook toen moesten we al kiezen tussen die charmante konijnenvacht danwel kittige koeienhuid: “wat doe ik in hemelsnaam aan??”

Je begrijpt, de moed zakte me steeds meer in de schoenen (“ja maar: in welke dan !?”) en op vrijdagavond struikelde ik uiteindelijk bloednerveus binnen op het kantoor van Future Touch, perfect gesitueerd tussen de fameuze 9 straatjes van Amsterdam.

Mijn vriend had me nog even opgepept die middag: ‘joh, dat kun je prima, denk maar aan je studententijd, toen kon je het ook.’ (slap ouwehoeren ja) Met dat in mijn achterhoofd greep ik dus het glas wijn dat ik bij binnenkomst kreeg maar met beide handen aan. Alcohol was tenslotte de rode draad geweest op al die studenten feestjes. En begon met iets wat ik inderdaad best kan: een praatje aanknopen. Binnen 5 minuten had ik een geweldig mooi gesprek met Ludo. Hij omschrijft zichzelf als ‘bruggenbouwer’, en met Desmond Tutu als grote voorbeeld wil hij mensen binnen bedrijven aan de ‘keukentafel’ bijeenbrengen voor meer begrip en empathie. En zo ging het de hele avond door. Nieuwsgierigheid overwon het van mijn verlegenheid want iedereen verkeerde in hetzelfde, ongemakkelijke schuitje, en ik sprak met nog veel meer leuke types.

Gaandeweg de avond realiseerde ik me dat het eigenlijk gewoon een fantastisch format is voor een avond met mooie gesprekken die ergens over gaan. Deep and meaningful wordt het geheid, want kletsen over niks, dat doe je met je beste vrienden. Met mensen die je al eindeloos lang kent kun je je het permitteren om een avond weg te kletsen over de voor- en nadelen van het verbouwen van je huis. En met je vriendin met wie je al jaren lief en leed deelt kun je het gerust een uur hebben over die laatste kleuren van OPI nagellak (by Maria Carey?! Wtf! Leeft zij dan nog?) Maar op deze avond was men niet uit op chit-chat, daarvoor kenden wij elkaar te kort, was iedereen te nieuwsgierig naar de persoon naast of tegenover zich, en was de tijd te beperkt. Het werd een inspirerende avond met veel open vragen, intieme antwoorden en een hoop mooie verhalen.  Zoals Antoinette in haar speech aan het begin van de avond al zei: “ik wil open minded mensen bij elkaar brengen, omdat ik denk dat dat werkt. Geen agenda, zie gewoon maar wat er gebeurt.” Het werkte, en I’m hooked.

 

© copyright 2022 Passion is the Key.